JOWD – JUNIOR OPEN WATER DIVER

DSCN2125

Program Junior Open Water Diver je prilagojen otrokom

Tečaj Junior Open Water Diver (JOWD) je namenjen otrokom v starosti od 10 do 14 let. Program je vsebinsko enak programu OWD, pri čemer je skladno s strogimi SSI standardi dodaten poudarek posvečen varnosti in posebnostim otrok:

  • vedno je poskrbljeno, da je na tečaju ustrezno razmerje tečajniki/inštruktor (če se tečaja udeležujejo otroci v starosti 12-14 let, je razmerje tečajniki/inštruktor največ 4:1, če se tečaja udeležuje eden ali več otrok v starosti 10-11 let, je razmerje tečajniki/inštruktor največ 2:1, ne glede na to, da pri tečaju sodeluje več certificiranih asistentov).
  • potapljaška oprema je prilagojena velikosti otrok (npr. kompenzatorji plovnosti, jeklenke,ustniki na regulatorjih),
  • zahtevnost vaj je primerna fizičnim sposobnostim posameznih tečajnikov,
  • vaje v morju se izvajajo samo v ugodnih vremenskih razmerah,
  • tečaj poteka v sproščenem vzdušju z najsodobnejšimi učnimi pripomočki, tečajnikom je vedno na razpolago osvežilna pijača,
  • tečaj poteka pod vodstvom dveh inštruktorjev, posebej usposobljenih za delo z otroki, saj sta oba certificirana tudi za vodenje SSI programa  Scuba Rangers (tečaj potapljanja za otroke v starosti od 8-12 let).

DSCN2100

Omejitve, ki veljajo za Junior potapljače:

  • Junior Open Water Diver-ji v starosti od 10-11 se lahko potapljajo do globine 12 m v spremstvu certificiranega potapljača (starša, skrbnika) ali voditelja potapljanja (Dive Professional),
  • Junior Open Water Diver-ji v starosti od 12-14 se lahko potapljajo do globine 18 m v spremstvu certificiranega potapljača (starša, skrbnika) ali voditelja potapljanja (Dive Professional),
  • Junior potapljači (10-14 let) opravijo največ dva potopa na dan. Če Junior potapljači (12-14 let) opravijo 3 potope, potopi globlji od 12 m ne smejo trajati več kot 20 minut, površinski interval med potopi pa mora biti vsaj dve uri.

Po dopolnjenem 15 letu starosti je Junior Open Water Diver upravičen do napredovanja v Open Water Diver. Če je to v obdobju 12 mesecev od opravljenega tečaja JOWD, ni potrebno opraviti preizkusa potapljaških veščin. SSI priporoča, da se tečajev skupaj z otroki udeležijo tudi straši.

main12

×